Untitled-2

"A North African stayed with me and fell sick," recalled a fourteenth-century Syrian sheik, "and the sickness lasted so long that I prayed to God to comfort both him and me with either death or health. In a dream, I saw the Prophet, prayers and peace be upon him, and he said,  'Feed him al kuskusun'...I made it for him, and it was as if I made him a cure."

From Nafh al-Tib min Ghusn al-Ratib ("the Breath of Scent from the Succulent of Al-Andalus") By Ahmad Muhammad al-Maqqari al-Tilimsani (1574-1632).

belly-dancerccc

Parijs 1909. "Tijd en ruimte zijn gisteren dood gegaan; Wij leven reeds in het absolute want wij hebben ál de oppermachtige grootheid (omnipotente, hij stelt 't  boven godsdienst) zélf gecreëerd: La Velocita". 

Over ons.....

Chez Omar

Het is allemaal begonnen in Parijs. Ik woonde daar net en werkte toen voor het blad Le Paris Metro. Op een dag werd besloten om cous cous te eten. We deden dat Chez Omar, Rue de Bretagne, Paris 75004.

Het was mijn eerste keer. Daarvoor kende ik 't van griesmeelpap en dat vond ik als kind niet fijn.Chez Omar heeft mijn leven veranderd. Ik bestelde Maison. Die was toen der tijd tien Franse franken en dat was al goedkoop. Wat kreeg ik? Een berg cous cous, gekookte groenten in een saus met een paar merquez worstjes erbij. Eigenlijk was 't heel simpel. Maar samen maakte 't wél compleet!

couscousclub-chezomar

De cous cous is redelijk neutraal van smaak, maar dan met zo'n fijne korrel die tussen de stoom ligt te broeden om opgegeten te worden. Het is warm, maagdelijk, kruimig van substantie, maar dan heeft 't ook iets sensueels. De groenten in de saus met de beroemde Ras al Hanout kruiden geven het geur en smaak, met de groenten erbij is 't inderdaad compleet en o, zo lekker. Die merquez worstje waren eigenlijk een optional.

Maar de cous cous had zich bewezen. Simpliciteit en eenvoud. Dat is waar 't omgaat. En dat zie je overal terug. Kijk je naar de materialen dan zie dat ook. Slechts één pan op het vuur met drie verdiepingen erop. In één klap drie maal garen die samen één geheel en divers gerecht vormen? Geniaal! Met één stomer ben je klaar! En water gebruik? Haast nul. Onder ligt immers de saus met groenten en geven stoom aan de volgende verdieping waar de verse groenten á la minute worden mee gestoomd. En daarboven, dié stoom, wordt weer aan de cous cous gegeven. Kan 't mooier?

Om nu op de CousCousClub Ceintuurbaan te komen zijn we in ons hart een beetje Chez Omar gebleven maar nu zijn we echt open in Amsterdam. Andere tijden, maar we koken nog steeds op dezelfde stoom.

Wouter Apituley, chef

PS. Voor wie z'n spirituele zinnen wil verhogen kan gebruik maken van de CousCous&Cocktail-bar faciliteiten. Kenmerkend van de Clubcocktails is de mix van altijd vers fruit.

Deel deze pagina

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin

couscousclub-cocktails