Untitled-2

"A North African stayed with me and fell sick," recalled a fourteenth-century Syrian sheik, "and the sickness lasted so long that I prayed to God to comfort both him and me with either death or health. In a dream, I saw the Prophet, prayers and peace be upon him, and he said,  'Feed him al kuskusun'...I made it for him, and it was as if I made him a cure."

From Nafh al-Tib min Ghusn al-Ratib ("the Breath of Scent from the Succulent of Al-Andalus") By Ahmad Muhammad al-Maqqari al-Tilimsani (1574-1632).

belly-dancerccc

Parijs 1909. "Tijd en ruimte zijn gisteren dood gegaan; Wij leven reeds in het absolute want wij hebben ál de oppermachtige grootheid (omnipotente, hij stelt 't  boven godsdienst) zélf gecreëerd: La Velocita". 

Slow Food & Fast Fun... Wat is dat?

Slow blijkt in realiteit vele malen sneller dan fast. Fast food komt in 't algemeen als "deep freeze" binnen en gaat er als "high fry" uit. Slow food is vers en wordt gestoomd. Wat gaat sneller? We gaan tellen: we gooien de vries in de frituur en gelijktijdig een regenboog aan verse groenten onder de stomer. Wat is eerder gaar? Eén nul voor de slow.

En als je naar de tijd keek die je nodig had om de olie op temperatuur te helpen dan had je op stoom ook al een vette voorsprong! Twee nul voor de slow. En dat is niet alles. Slow food is altijd vers en wordt lokaal (markt) gekocht, terwijl fast food altijd van vér weg komt en op zwaar transport zit. Drie nul. Met slow ben je dus op alle fronten sneller af: de werkelijke betekenis van slow food. Wat is dan fast fun binnen deze optiek? Traagheid van gedachte?

Neen, 't gaat niet om fast of slow, het gaat om snelheid. Ook bekend onder het fenomeen speed. Om daar helderheid in te scheppen wil ik een frase citeren die vandaag, precies honderd jaar geleden geschreven is door een poëet en kunstenaar. Dan snap je snelheid vandaag meteen. Hij schreef trouwens ook recepten, vandaar dat ik 'm tegen kwam. Over snelheid dus.

Parijs 1909. "Tijd en ruimte zijn gisteren dood gegaan; Wij leven reeds in het absolute want wij hebben ál de oppermachtige grootheid (omnipotente, hij stelt 't  boven godsdienst) zélf gecreëerd: La Velocita".  

Geschreven door F.T. Marinetti. Auteur van het manifest over het Futurisme. Gepubliceerd op de voorpagina van Le Figaro 20 februari 1909. Googel er maar op, schrik niet.

Dan kijken we naar vandaag. Is er iets veranderd? Niets! Het gaat nog steeds om snelheid. Sterker nog, snelheid versnelt zichzelf. De mens controleert snelheid niet meer, snelheid dicteert ons leven. En ik ben kok. Wat zet ik op tafel?

Om daar iets van te maken heb je drie elementen nodig: de bewustwording, de middelen (vuur en oven, ik doel hiermee energie en technologie) en wat goede wil. Dat is alles. Met deze ingrediënten kan je de energiebaan transformeren (je blijft economisch op snelheid) en je vertraagt wat te snel gaat (vervuilend) en je versnelt wat sneller (verschonend) moet in dezelfde tijd. Dat is het idee van fast fun. Speel snelheid en wees bewust. Dan komen tijd en ruimte terug.

Welkom in de CousCousClub for slow food & fast fun. De CousCousClub is lid van Slowfood Nederland.

manifest futurisme

Deel deze pagina

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin